Pozivamo Vas da pogledate snimku Završne konferencije Učilišta IDEM s izlaganjima koja govore o našem programu osposobljavanja i pomoćnicima u nastavi i njihovoj  važnosti za inkluzivno obrazovanje.

Učilište za obrazovanje odraslih – IDEM provelo projekt „Pomoćnik u nastavi, novi izazov na tržištu rada“ UP.01.3.1.01. Projekt je financiran putem Europskog socijalnog fonda-Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u okviru natječaja Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III.

Cilj ovog projekta bio je osigurati stjecanja potrebnih kompetencija za ulogu pomoćnika u nastavi putem kvalitetnog programa osposobljavanja za 45 nezaposlenih osoba, ranjivih skupina s područja Grada Zagreba, Primorsko-goranske županije i Karlovačke županije. Projektom je osposobljeno 50 pomoćnika u nastavi. Proširen je i osuvremenjen program od samih autora programa, koji su ujedno bili i izvoditelji te su isti autori pripremili Priručnik za pomoćnike u nastavi.

Polaznici Programa osposobljavanja za pomoćnike u nastavi bili su uključeni i u Program osnaživanja i motiviranja za aktivaciju i ulazak u svijet rada kroz ciklus od tri radionice.

U sklopu projekta izrađena je nova web stranica www.pun-posao.hr na kojoj se nalazi baza podataka pomoćnika u nastavi. U bazi se mogu pretraživati pomoćnici prema županijama te su vidljivi relevantni podaci za odabir prikladnog pomoćnika za zapošljavanje u školi.

Aktivnosti i rezultati projekta te Priručnik za pomoćnike u nastavi bili su prikazani na završnoj konferenciji, 23. lipnja 2020. Konferencija se je održala putem webinara na kojem su sudjelovali predstavnici partnera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Karlovac, predstavnici Karlovačke županije, predstavnici Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, predavači Programa osposobljavanja, pomoćnici u nastavi koji su bili uključeni u Program osposobljavanja, mentori u školama gdje su polaznici obavljali praktičnu nastavu.

Na završnoj konferenciji prikazani su i rezultati istraživanja „Uloga pomoćnika u nastavi“ u kojem su sudjelovali polaznici, a ispitivale su se nastale promjene u stavovima i znanju o inkluziji prije i nakon osposobljavanja.

 

Snimku Završne konferencije možete pogledati na sljedećoj poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=PJ5Ym-uDfSE