U petak, 18.06.2021., ravnateljica Učilišta za obrazovanje odraslih – IDEM, prof.dr.sc. Ljiljana Igrić, gostovala je u emisiji “Novi valovi dobrote” Hrvatskog katoličkog radija. Cilj emisije je kvalitetnije i učestalije izvještavanje o svim ranjivim skupinama u društvu te podizanje javne svijesti o njihovim problemima, potrebama i pravima, a profesorica Igrić dotakla se teme prava djece, inkluzije u obrazovanju i pomoćnika u nastavi.

Profesorica Igrić je kao bivša dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bila jedan od glavnih pokretača za promjenu odnosa prema djeci s teškoćama u razvoju. Kroz svoje djelovanje u Udruzi IDEM i Učilištu IDEM koji su među prvima počeli osposobljavati pomoćnike u nastavi još 2005., aktivno je pridonijela razvoju i prihvaćanju djece s teškoćama u društvu, educirajući više stotina pomoćnika u nastavi i nastavnog osoblja te pružajući podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju.

“Edukacijako-rehabilitacijski fakultet i Udruga Idem krenuli su s edukacijama za pomoćnike u nastavi kako bi oni shvatili što je uopće njihova uloga. Tada su oni već postojali u drugim zemljama i mi smo gledali kako to oni rade. Vodili smo se mišlju da je pomoćnik u nastavi jako važan ako želimo postići inkluziju. S pomoćnikom gotovo svako dijete može ići u redovni razred. Ne moraju svi učiti istom brzinom, ali mogu biti na istoj temi”

prof.dr.sc. Ljiljana Igrić

Cijelu emisiju pogledajte na snimci ispod.