Stručni tim Učilišta IDEM održao stručno osposobljavanje za 44 pomoćnika u nastavi za rad s učenicima s teškoćama grada Rijeke. Osposobljeni pomoćnici u nastavi pružati će podršku za 50 učenika s teškoćama u 17 riječkih osnovnih škola i Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka.

Sudjelujemo u stvaranju inkluzivnih škola grada Rijeke

U sklopu projekta “RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama” financiranog iz Europskog socijalnog fonda – Operativni program Razvoj ljudskih potencijala, Grad Rijeka angažirao je stručni tim Učilišta IDEM za održavanje stručnog osposobljavanja pomoćnika u nastavi za rad s učenicima s teškoćama. Stručni tim Učilišta IDEM razradio je i održao trodnevno stručno osposbljavanje za 44 pomoćnika u nastavi za rad s učenicima s teškoćma. Stručno osposobljavanje održavalo se u terminu od 26. – 27. rujna, te 29.rujna 2014.god. u prosotrima Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, a osposobljavanje su održali članovi stručnog tima Učilišta IDEM, eduakcijski rahabilitatori s bogatim i dugodišnjim radnim iskustvom u inkluzivnom obrazovanju.

Kroz 20 sati stručnog osposobljavanja održanih kroz predavanja i vježbe u grupama, pomoćnici u nastavi upoznati su s osnovnim pojmovima, odgojno obrazovnim potrebama učenika s teškoćama, odgojno obrazovnom inkluzijom i oblicima inkluzivne potpore u hrvatskom školstvu te s pravima učenika s teškoćama.

Kroz vježbe održane u dvije grupe pomoćnici u nastavi upoznavali su se s karakteristikama učenika s teškoćama te su razvijali metode pružanja podrške u odgojno obrazovnom procesu te razvijanju socijalnih vještina učenika s teškoćama. Stručno osposobljavanje završilo je predavanjem na kojem su polaznici usavršavali svoje vještine potrebne za uspostavljanje uspješne suradnje s učiteljima, nastavnicima, stručnim timom škole te roditeljima i vršnjacima učenika s teškoćama.

Tijekom sva tri dana stručnog osposobljavanja polaznici su aktivno sudjelovali na predavanjima i vježbama.

Zahvaljujemo Gradu Rijeci što je prepoznalo stručnost i iskustvo Učilišta IDEM u obrazovanju odraslih osoba koji rade s učenicima s teškoćma te što su nam pružili šansu da zajedno sudjelujemo u stvaranju inkluzivnih škola grada Rijeke.

 

Prilog